Een souvenir uit Jordanie

Terwijl bijna iedereen nu of binnenkort weggaat om een eindeloze vakantie te gaan vieren, zit die van mij er alweer op!

Maar wat een trip heb ik gehad zeg! Ik heb het geluk dat mijn broer met gezin in het buitenland woont, elke 4 jaar verhuizen ze naar een ander land.
Hierdoor heb ik al veel van de wereld gezien.

 

Sinds kort wonen ze in Jordanie….We gaan vaak samen op vakantie, en zo ook dit jaar: voor ons weer een fijn moment om te zien waar de familie woont, waar werkt mn broer, waar zitten de kids op school, waar halen ze boodschappen…gewoon, het dagelijkse leven.

Voor broer en gezin , en voor ons, een mooie gelegenheid om het land eens goed te gaan ontdekken. Nou, dat hebben we geweten! Met ons 6-en in de Toyota landcruiser zijn we inderdaad door het hele land gecruisd! Van de hoofdstad Amman naar Aqaba, waar we zwommen in de Rode Zee, naar Wadi Rum, in de buitenlucht slapen in de rode woestijn, onder 1 miljoen sterren,

 

naar Petra waar we door de kloof de Siq liepen en een prachtige in de rotsen gehouwen tempel (de Treasury) mochten bewonderen, naar de dode zee om te dobberen, en weer naar Amman om 2 dagen bij te komen. Vervolgens met de auto de grens over naar Israel: 4 dagen Tel Aviv en op de terugweg een bliksembezoek aan Jeruzalem, waar we mochten klagen bij de Muur en de oude stad ontdekten….

  

 

Wat een reis! Ik heb een rugzak vol mooie herinneringen en een koffer vol souvenirs mee naar huis genomen…..

Ik heb voor jullie ook wat meegenomen! Wat je veel ziet in het midden oosten is de Hand van Fatima, een amulet wat je beschermd tegen onheil. Wiki zegt dit erover:

Het Handje van Fatima of de hamsa (Arabisch: خمسة, letterlijk “vijf”) is in het volksgeloof een beschermend handvormig amulet dat populariteit geniet in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ook steeds vaker in West-Europa aangetroffen wordt. Het amulet wordt aan hangers op muren en in auto’s opgehangen. In sommige gevallen wordt het Handje van Fatima gecombineerd met de Nazar, een afweermiddel tegen het Boze Oog.

Het Handje van Fatima verwijst naar de dochter van Mohammed, Fatima Zahra. Sommige christenen noemen het amulet de Hand van Maria. In de Joodse traditie wordt het de Hand van Mirjam genoemd.

Het verhaal gaat dat zij aan het koken was toen haar man met een nieuwe vrouw binnenkwam. Van schrik liet zij de lepel vallen en roerde door met haar hand in de kokende pap, die er ongeschonden met twee duimen uit kwam. 

Ik heb in Amman samen met mijn lieve schoonzus Greetje een patroon gemaakt voor je eigen hand van Fatima. Met vilt erachter heb je een leuke onderzetter, of doe het in een lijstje, of maak er 2, en haak ze aan elkaar, of….;-)

Veel haakplezier!

haakpatroon hand van Fatima Haakpatroon Hand van Fatima